Search This Blog

2015-06-16

Human rights in the penitentiary system are impossible without the protection of the rights of prison officials.

Забезпечення прав людини в кримінально-виконавчій системі неможливе без належної уваги держави до персоналу пенітенціарної служби. Про це говорили 16 червня 2015 року у Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Відповідні стандарти відбору та вишколу службовців, належна платня, право на дострокову пенсію за вислугою років та інші соціальні гарантії є однією з головних умов гуманізації пенітенціарної системи України. Інакше неминуча кадрова криза, що впливає на громадський спокій і безпеку держави та суспільства. Очевидно, пенітенціарний характер системи прямо залежатиме від фахової підготовки та виховання її кадрів в дусі християнської духовності.

Юридична сторона пенітенціарного служіння Церкви співзвучна зусиллям захисту прав людини. Для цього необхідні зміни в системі кримінального правосуддя і виконання покарань. Тому у заході взяв участь о. Костянтин Пантелей, відповідальний за пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церквисекретар Правління Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі». Християнські Церкви мають бачення розвитку пенітенціарної ідеї в українському суспільстві. «Інтонації нинішнього засідання і напрямки роботи над законопроектами дуже радують мене, бо всіх цих речей навчає Церква: поваги гідності людини незалежно від обставин, в яких вона опинилася,  –   зазначив о. Костянтин, – у Церков, членів християнської тюремної місії, є тривалий досвід співпраці з Комітетом Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності,  і свідченням цьому є нещодавно прийнятий закон про в’язничне капеланство».

Друга робоча зустріч за участю громадських і правозахисних організацій  проходила під головуванням депутата Верховної Ради України Юрія Мірошниченка, очільника підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби. За результатами попередньої зустрічі 19 травня 2015 року, в якій брав участь речник  УГКЦ о. Олекса Петрів, було створено 8 робочих підгруп з наступних питань:  

1) вдосконалення кримінально-виконавчого законодавства;
2) гуманізація умов утримання довічно ув’язнених;
3) охорона здоров'я, соціально-економічні права засуджених;
4) забезпечення соціального захисту і підвищення престижності праці персоналу пенітенціарної служби;
5) соціальна адаптація звільнених осіб;
6) правовий статус засуджених і умови їх утримання в закладах пенітенціарної служби;
7) права потерпілих;
8) пробація.

Протоієрей Костянтин взяв участь в обговоренні законодавчих ініціатив щодо вдосконалення кримінально-виконавчого законодавства та дотримання прав людини в закладах та установах Державної пенітенціарної служби України, які були підготовлені представниками Державної пенітенціарної служби України, громадських і правозахисних організацій після попередньої робочої зустрічі.

Тюремні капелани de facto тривалий час є свідками діяльності правоохоронної, судової та пенітенціарної систем. Тому вони можуть бути добрими експертами, що здатні пропонувати зміни для пошани прав людини в дусі справедливості і милосердя. 

Додаток.

Перелік законопроектів та інших документів, що розглядатимуться під час зустрічі:
  • Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо імплементації окремих стандартів Ради Європи" (авт. Вадим Човган).
  • Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення» (авт. Ірина Яковець).
  • Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо гуманізації порядку і умов виконання покарань)» (авт. Ірина Яковець).
  • Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок» (авт. Ірина Яковець).
  • Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань» (авт. Вадим Човган).
  • Проект Закону України  «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місця постійного проживання родичів» (авт. Вадим Човган).
  • Рекомендації ВГО «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник»  по внесенню змін до Кримінально-виконавчого кодексу України, вироблені в рамках законопроектів, що розглядатимуться на підкомітеті.
  • Рекомендації ГО «Донецький Меморіал» до Проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та прав засуджених».
  • Проект Концепції державної політики у сфері виконання кримінальних покарань від Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса НАПрН України.
Пенітенціарне душпастирство УГКЦ.

No comments: